Gauss Audio

tudomány a tiszta hangért

Gauss Audio Harmonizer Plus

2017. július 02. 14:03 - Analoglued

Alkalmazott Nanotechnológiás EMI hullám szűrő + Tápvonal szűrő

gausslogo-jpeg.jpg

A szakemberek előtt ismert az a tény, hogy a minket körülvevő élettér ( gyakorlatilag az egész világ ) erőteljesen szennyezett az ú.n. elektro-szmoggal. Még a kevésbé jól informáltak is tudják, hogy az őket körülvevő térben, „a levegőben” rádióhullámok vannak „valahol”.

Ezeket a hullámokat rádióadók, mobiltelefon átjátszó állomások, maguk a mindenkinél megtalálható mobiltelefon készülékek, bluetooth -kütyük, WiFi-routerek, a villanyoszlopokról lelógó kábelek, sőt az autóink gyújtásrendszerei és más hasonló dolgok hozzák létre, amelyeket naponta használunk. Ennek a rejtett ( szemmel nem látható ), ugyanakkor nagyon komoly környezet szennyezésnek a fő megjelenési formája elektromágneses (EM) energia hullámok tömege.

electromagnetic_interference.jpg

Általában ezek a hullámok nincsenek közvetlenül érzékelhető hatással az emberi szervezet működésére, csak néhány érzékenyebb ember panaszkodik rossz közérzetről erősebb elektromágneses térben. Azonban a kifinomultabb elektronikus eszközök / rendszerek nálunknál sokkal érzékenyebbek ezekre a hatásokra. ( Gondoljunk csak egy közeli villámcsapásra, ami bennünket esetleg megijeszt, de a háztartás összes elektronikáját azonnal tönkre teszi. Extrém példa, de jól mutatja a dolgok működését. ) TV-készülékeink, számítógépeink és audio rendszereink a valóságban nem tudnak úgy működni, ahogyan a mérnökök megálmodták azt, ennek jelentős részben a külső elektromágneses zavarás az oka. Még nem megy tőle tönkre a készülék, de nem úgy működik, ahogy kellene. Az EM hatás interferenciát ( EMI ), jelzavarást, hozzáadást és kioltást , végeredményben jelmódosulást eredményez. LED TV-k esetében képminőség-romlást és színfakóságot, vagy színelváltozást érzékelünk, de a legnagyobb és legzavaróbb hatást mégis a komolyabb audio rendszerek hangjának elváltozásán lehet tetten érni.

waveforms_emi.jpg

Profi audio szakemberek hosszú ideje tisztában vannak a tiszta tápellátás fontosságával. Az ipar számos fejlett módszert dolgozott ki ezeknek a tápvonalaknak a zavarmentesítésére. Azonban, ezek a megoldások rendre figyelmen kívül hagynak egyetlen tényt, mégpedig hogy az EMI a rendszer bármely pontján beléphet. Nem tudjuk a zajt az ajtóban megállítani, ha az ugyanakkor az ablakon és a tetőn át is bejuthat a házba. Így aztán, a hétköznapi tápoldali szűrő megoldások hatékonysága alacsony az EMI megállítására. A dobozon belül, a tápegység egyenáramú szűrése szintén gyenge eredményekkel kecsegtet, mert minden tápegység referencia pontja a test (nulla) vonal. A mérnökök tervezéskor hajlamosak abból kiindulni, hogy a test az egy ideális nulla pont, és minden más ehhez képest változik. Csakhogy ez egy feltételezés, valójában a test vonalak sohasem tiszták. Minden olyan vezető, amelyben áram folyhat, egyszersmind antennaként is tud viselkedni, ideális belépő pontot szolgáltatva az EMI részére. A tápegységek nulla vonalait pedig sohasem szűrik... Valójában a tápegységek nulla pontja egy lebegő pont, amely az elektromágneses interferencia miatt állandó potenciál változásban van, ezáltal az elektronika egésze számára egyfajta jelgenerátor bemenetként viselkedik.

 emi_coupling.png

 

Amit ebből kifolyólag tapasztalunk, az a hasznos jel megváltozása. Egyik oldalról egy jól hallható, jellemző torzítás keletkezik, ezért főképp a hálózati interferencia a felelős, míg a másik oldalról egy erőteljes felbontás-csökkenés, finom részletek elvesztése, a térhatás beszűkülése, a mikrodinamika kompressziója következik be, ennek tipikusan a Nulla tápvonal EMI szennyezettsége az oka. A hang nem térből, hanem a két doboz közül, egy „gombócból” szólal meg, finom, ambiens részletek nélkül.

Az egyetlen igazi megoldás erre a problémára egy olyan passzív szűrő rendszer, amely célzottan szűri a rendszerbe érkező zavaró jeleket, közvetlenül azok belépési pontján, úgy, hogy saját maga nem kerül bele a jelek és az energiaellátás útjába.

Mi a Gauss Audio-nál megalkottunk egy nagyon kifinomult, speciális mágneses tulajdonságokkal rendelkező, gyors reakcióképességű szűrő technológiát az EMI /RFI jelek eltávolítására ( jelentős elnyomására ) a rendszerből. Részletesen feltérképeztük a jellemző EMI frekvenciasávokat, és ezeket célzottan nyomjuk el. Mivel az EMI rendszerbe lépése két ponton is megtörténhet, mindkét pontra megalkottuk a megfelelő szűrési módszert, amelyek együtt azonnali hatást nyújtanak.

screen_shot_emi.jpg

A piacon találhatóak egyéb hálózati szűrő és „Virtual Ground” eszközök, amelyek hasonló célra szolgálnának, de hatékonyságuk messze nem éri el a Harmonizer Plus egyedülálló megoldásáét. Ezek két csoportba sorolhatók. Az egyik csoport a passzív eszközöké, (pl. Entreq ) amelyek nem szűrik célzottan a zavaró frekvenciákat, hanem egy bizonyos sávban szűrnek csak. Olyan frekvenciákon is elnyomnak jeleket, amelyeken nincs zavarás, vagyis ott is a hasznos jel nem kívánt módosulása, jelszint csökkenése lép fel. Ez a hatás jól hallható. A másik csoportba az aktív szűrő megoldások tartoznak, amelyek hibája, hogy saját nonlinearitásukat viszik bele a rendszerbe, mert ezeknek az eszközöknek a szűrői bele kerülnek a jelútba, és a tápvonalakba. Tulajdonképpen, amit megnyernek itt, elveszítik amott.

Miért olyan hatékony a Harmonizer Plus?

  • Kiszűri az EMI / RFI interferenciákat azok belépési pontjain, azonos időben
  • Egyedülálló nanotechnológiás gyors reakcióidejű szűrőrendszer
  • Passzív eszköz, nem kerül bele sem a jelútba, sem a tápvonalakba, nincs saját hangja
  • Érzékelő és kompenzáló elemei sokszorta gyorsabbak, mint a szokásos szűrőkben
  • Nincs elektromos áram fogyasztása. Gyakorlatilag örök életű, sosem megy tönkre.
  • Hatása önmagában is jelentős, de további szűrők alkalmazásával fokozható, lépésenként építhető, a meglévő eszközök cseréje nélkül
  • Hatása a TV készüléken is érezhető (azonos tápvonalak ) szebb színek, élesebb kép
  • Semmilyen más módon nem lehet hasonló jeltisztulást elérni, javulás/ár arány.
  • A hálózat tisztulása a ház / lakás lakóterének zavarcsökkentését is hozza magával, élhetőbb, nyugodtabb környezetet teremt.

További információ: www.gaussaudio.com , +36302138232, +36309567946

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaussaudio.blog.hu/api/trackback/id/tr4212635205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása